lördag 24 januari 2015

den 24 januari 2015

eld kan ej gömmas. eld kan slockna. glöden kryper in

*

det går att gömma sig utan att gömma. det går att upphöra att finnas.
snö kan täcka.
kanske smälter av längtan

*

snö är egentligen eld ett tillstånd av stigande kärlek
snö är låt oss säga komprimerad doft, ren kärlek

*


så lade de isen in över sjön. i förstone pudrade de snö och sjön liknade en gröt av isgryn. i nätterna skimrade sjön isgröten silvrig i dagarna skimrade sjön isgröten i flerfaldstoner. i solhänder smälte isgröten. det dröjde inan isen begynte sträckas innan isen begynte råma. kölden bidade i sinoms ingång. kölden löste knutar råbandsknopar bundna vid bryggor, det var ju inte alls de knutar seglarna var vana vid. nu lyfte seglarna vingar bredde ut vingarna samt svävade i beundrande cirklar. kanske var det stormfåglar kanske var det issvanar. kölden ler i sinoms leende, ni är allt bra snurriga mina tankesonater hur skall det kunna vara issvanar jag har ju ej andats kölden än. dessa knutar knopar är allt bra besynnerliga virade varv efter varv utan egentlig mening. båtarna är ju uppdragna så varför har de surrat fast dessa knutar här. bryggan skrockar jag är ju vägen till hjärtat så den vilken bundit knoparna knutarna är ju dina tankekonserter. kölden skrockade förnöjt, jodå lite muttrade den så pass att muttrarna begynte snurra i takt med irritationen kölden skruvade på sig och vips så löstes knutarna knoparna. med ens landade seglarna i ro hjärthamn putsade fjädrarna så sagoskrivaren åter kunde skriva.
stjärnbadarna i natten såg sjön i stigande dimma så vacker så sällsamt sjungande. kölden andades tankebefriad ut och det var just i den stunden av stunder isen breddes ut. fiskaren vilken levde i stugan vilken lever helt nära sjön gladdes storligen och snart syntes vakarögon i isens sträckta täcke. fiskaren gled på sin medhavda spark förtalte isen det han ämnade borrade så hål för att pimpla. det är ett märkligt ord är inte pimpla att dricka det här ser ju annorlunda ut. fiskaren sitter ju med reven i vaken rycker den lugnt upp och ned och kanske nappar det. fiskaren ser dock mest lycklig ut där han sitter ja minsann det ser ut som så att han beundrar skönheten. gott doftar det stigande arom för kaffe det har han med sig och bredda smörgåsar med. nappandet verkar inte vara det viktiga nej minsann ändå kanske han önskar sig en fisk till middag att värma magen med. vips så skänker honom en fisk sitt liv och fiskaren han bugar och tackar i ödmjukhet. glider på sparken till stugan vilken väntar på stranden med röken ringlandes ur skorsten. fiskaremakan har hållit elden sällskap hon välkomnar maken samt tillreder fisken och dukar bordet med vinterduk.
 natten höres åter isen sjunga råma kölden lägger ännu ett lager till. medans fiskaren och hans hustru sover skrider gnistfolken in med mantlar vida andas de marken vit och månmodern blickar stilla in i stugan nynnar sömn in i ögon ännu vakna. hon gläds med sämjan i denna stuga.
så breder gryningsfågeln ut sina vingar väcker paret med milda toner lyfter sömnen ur sovandes ögon.
upp stiger fiskaren och hans maka blickar ut genom fönstren och ser ett sagolandskap, detta är vinterskogen vinterdalen och tystnaden är en snölilja i hennes händer.


Inga kommentarer: