lördag 3 maj 2014

den 3 maj 2014

säg mig
vilken är mellantonen
finns mellantonen
är mellantonen bindestrecket vilket förbinder radernas brytning
och är raderna brytbröd vilka delas av alla församlade
vem mäter
vem avväger
delas bröden
delas ej bröden
delas bröden lika eller ej lika
finns detta lika och är detta dela verkligen dela eller kvarstår delen i helhetens tonklang
är vi alla kompositörer
eller överlämnar vi komponerandet i glömskan av vår grundton. den ton vi kanske bortser ifrån ur ren bekvämlighet. ty grundtonen ställer vissa krav på oss. ja inte pålagda krav det är mer kravodlat. det vill säga en fråga om att hålla oss rena samt ansvara. svara an till vårt hjärtas röst. vilken icke verkar ensam utan är förenad med den stora kärleksviljan. den vilken brukar benämnas råda över allt. så vem råder och vad är råd. är rådet ett piskslag. det vackra rådet är icke ett piskslag snarare en vägvisare. så är din grundton och den tonen är den ton du bar med dig in i din vandring. den tonen är din vandringssång. den följer den komponerar den tonen är icke statisk samt är statisk. den förändras samt förändras inte och den vilken råder över den är den vilken vågar säga; jag är. så vad säger du då jag frågar dig vem du är kvittrar den lilla fågeln med purpurrött bröst. jag ler samt säger; jag är. fågeln flyger runt mig kvittrandes så är det så är det jag är.
finns detta lika och är detta dela verkligen dela eller kvarstår delen i helhetens tonklang
vad är denna mellanton är den en vilopaus. är den viloläget mellan eller i inandningens möte med utandningen. utandningens möte med inandningen.
visst finns mellantoner samtidigt ej, ty alla dessa toner är helhetens komposition. alla dessa mellantoner är just toner. en tonkarta en tonskala en färgkarta en färgskala. skalor av mättade samt omättade färger. allt har en grundton i känslan av det enskilda är den så kallat individanpassad ändå är den grundtonen en. den tonen skapade allt.
kanske är den tonen knoppen
se hur vackert knoppen viker ut bladen.
kanske är den tonen den mognade blomman
se så vackert blomman släpper bladen, frön sprids vida
åter, åter i vida ringar


Inga kommentarer: