måndag 16 maj 2016

den 16 maj 2016




Bollar har väl alltid funnits kan vi med enkelhet säga, kanske var de av sten i förstone. Vad sade du; kan bollar inte vara av sten, bollar kan vara av sten det är bara du som mäter med det materialmått din tanke har i dagsläge. Det är ju till och med svårt att tro på att pyramider byggdes från toppen av ett solkorn, helt utan taljor och block, nåväl det är en ytterligare historia.
Stenbollar var naturligtvis lätta även om de inte direkt hade lust att studsa, det var ju lite annorlunda under lag då. Så kanske bollarna kom att bli av trä av tyg och så vidare. Sakta ledde bolleriet fram till plast till gummi och så kom ett väsen på studsbollar.
Tanken är ju en form en slags gjutform, bollen är en form nåja kanske inte en gjutform å andra sidan kanske den är det.
Studsboll, en helt genomgjuten form vilken studsar när handen släpper den. Om din hand inte är den vilken håller bollen, studsbollen, blir du överraskad av studsbollens ankomst, och den kan studsa minsann, tanken dyker också upp så där helt oförhappandes ibland, studsar upp i en impulsstuds.
Tanken har en form ur den erfarenhet den samlat och den studsar upp därför att denna form tanken nu antar behövs för att reda ut de tilltrasslade banorna.
Ser du studsbollen, tanke, hur den studsar, rörelsen ansattes och studsbollen studsar i en mängd kedjereaktioner vilka du inte hade en aning om att de kunde ske på grund av att du släppte denna boll.
Det är lätt att lägga skeenden utanför det egna reviret, den egna hudkokongen, det är bara det att den här studsbollen ansattes av dig; den är inte känslor, själsstämning den är form, en form vilken har behov av att visa kedjereaktionen.
Vi kan se det så här; skogshuggaren hugger ned ett träd på gammeldags vis med en yxa, för varje slag rister trädet och frön släpps ned, trädet faller, skogshuggaren delar upp klyver forslar hem, kvar ligger dessa frön, de bidar i stillhet, visshet.
Regn kommer, frön sjunker djupare in i fukten så vrider frön litegrann på sig, de skira rötterna får fäste, spirandet groendet sker, ser du tankens kedjereaktion, studsbollen; av alla dessa kedjeskeenden står här nu ett träd. Vi kan använda många bilder till detta ändå är studsbollen väldigt tydlig. Studsbollen kan inte studsa utan din medverkan och det är inte hjärtats känslor vilka styr, det är tanken samt handlingen, så är det och det är inte min sav säger trädet en kedjereaktion kan inte ske utan form.



Inga kommentarer: