måndag 23 maj 2016

den 23 maj 2016





Läser dina ögon orden, läser dina ögon hjärtorden eller läser dina tankeögon, tankeorden.
Täljer du udden, udden till pennan, blyerts, grafit kaolinlera; en gång silverstift, en gång kol.
Udden putsas till den spets du trängtar till för att skissa på arket framför dig, så vad är skissa är det stadfästa, nåla fast, eller är skissen rörelsen. Du följer katten vilken flyter fram, mjukt, du ser rörelsen först i det höga gräset så ser du katten, katten har sett dig långt innan du såg katten.
Katten stannar; vad skall hon ta sig för; kastar hon stenar efter mig, schasar hon bort mig, det går inte att veta vad de hittar på  aha hon håller sig lugn, katten går lugnt vidare till stenen vilken är soluppvärmd, glider uppför stenen, sätter sig stilla, lägger sig ned och så till synes sover katten.
I allt detta har du tillåtit pennan att skissa, du har skissat katten i rörelse, därigenom har du tecknat en katt.
Skissen eller teckningen kan göras enligt proportionsräkning eller just genom rörelsen. Själen lever med allts rörelse, så egentligen har du tillåtit själen att teckna bilden av en katt, den form denna katt lever i, genom att skissa i enlighet med kattens rörelser har du nuddat vi kattens väsen.
Alla väsen hör samman, är ett slags nät, inte ett statiskt nät mer liknar det ett nät vilket kan ses ligga i havet i rörelse är nätet, i denna rörelse befinner sig allt i så kallat omväxlande vila samt rörelse, så är det med detta hör samman, så är det med skissen, alla linjer pennan har dansat i är hörsamman, du hörsammade själens stämma; livsstämman.


Inga kommentarer: